23948sdkhjf

”Större företag i Sverige satsar knappt på vätgasteknologi”

En ny studie visar att Sverige är bra inom vissa områden kopplade till vätgas men kan bli bättre på andra. Energy Supply har varit i kontakt med forskaren.

IVL Svenska Miljöinstitutet har genom att analysera patent, som är en indikator på innovationsförmåga, i studie utvärderat utvecklingen och trender inom vätgasteknik. Fokus har varit på innovation både globalt och inom Sverige, för att därefter bedöma Sveriges konkurrenskraft och position på området.

Andreas Englund är affärsutvecklare på IVL och har sammanställt rapporten.

– Det som förvånade mig mest var att Sverige knappt har några patent relaterat hur man producerar vätgas från biomassa, trots att vi är ett stort skogsindustriland. Detta är ett område som trendar internationellt.

USA, Japan, Sydkorea, Tyskland och Frankrike är ledande länder inom vätgasteknologi. Patent relaterade till bränsleceller är speciellt dominerande. Det har skett en betydande ökning av patent inom vätgasteknologi världen över efter 2020, parallellt med framväxten av nationella vätgasstrategier och globala investeringar.

Sverige har en patentfördelning som liknar den i Japan och Sydkorea, med en stor andel patent inom bränslecellsteknik. I förhållande till sin ekonomiska storlek har Sverige en konkurrenskraft som är jämförbar med Frankrike, dock är Frankrike en större ekonomi och har sju gånger fler patent inom bränslecellsteknik. Inom vätgasproduktion samt lagring och distribution är Sverige däremot betydligt svagare, även i förhållande till sin ekonomiska storlek.

– En annan sak som förvånade är att större företag i Sverige knappt satsar på vätgasteknologi, förutom Volvo AB med dotterbolag som de senaste tre åren har börjat satsa på bränsleceller. Det skiljer sig från t ex Sydkorea, där stora företag satsar strategiskt i hela leverantörskedjan för vätgas.

Hur ska Sverige bli bättre?

– Vad som behövs göras är att staten samlar ett antal större nyckelföretag, Volvo AB, Hybrit, Vattenfall etc. för att diskutera en strategisk satsning på innovation i hela leverantörskedjan kring vätgasteknologi där både företagen och det offentliga går in med universitet och innovationsmyndigheter som Vinnova och Energimyndigheten, säger Andreas Englund. 

Han fortsätter: 

– Det håller inte att det bara är små start-up företag och forskare som driver utvecklingen. De har inga muskler. Gör vi inte det kommer de investeringar vi nu gör i vätgasproduktion för fossilfritt stål bygga på fransk och amerikansk teknik, om man hårdrar det lite. Ett lands konkurrenskraft avgörs på sikt av innovationsförmåga inom de områden man investerar i.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078