23948sdkhjf

Nu gör bruken plats för batterier: ”Vi är först i den här skalan”

Batterier ska bli ett viktigt inslag för Arctic Papers två svenska pappersbruk. Vi har talat med Daniel Bergkvist hos Arctic Paper.

När tillgång och efterfrågan på el inte stämmer överens kan det uppstå störningar i frekvensen i elnätet. Svenska kraftnät behöver därför aktörer som på olika sätt kan hjälpa att stabilisera frekvensen. S.E.R är en ny aktör i Sverige som bygger och investerar i batterier för flexibilitetsmarknaden som Svenska kraftnät har. Nu har Arctic Paper har tecknat ett femtonårigt samarbetsavtal med S.E.R. Sverige kring energilagring och nätsystemtjänster. Avtalet innebär att pappersbruken i Grycksbo och Munkedal ska tillhandahålla utrymme och nätanslutningar för batteriinstallationer med en total kapacitet på 24 MW till elnätet, samt att tillhandahålla systemtjänster till Svenska Kraftnät.

– Vi är inte först inom basindustrin, Boliden har haft en liten testinstallation, men vi är definitivt först i den här skalan, säger Daniel Bergkvist, energidirektör inom Arctic Paper och chef för affärsområde Power, i en intervju med oss.

Hur ser upplägget ut?

– Vi upplåter mark och anslutning till vårt industrinät. S.E.R bygger och anpassar nätets frekvens till vårat pappersbruk, så att Svenska kraftnät, SVK, får en bättre styrning. S.E.R får betalt av SVK. Vi får en slant för nätuppkopling och mark.

Bolaget räknar med att pengarna de får in bidrar till Ebitda med mellan 10 och 30 miljoner kronor årligen under de två första verksamhetsåren med start 2025.

På lite längre sikt hoppas han också att bruken ska kunna dra nytta av batterierna på bruksområdena.

– Vår tanke är att det här ska hjälpa inte bara regionnätet och SVK utan även bruket i framtiden och att vi kan styra våra interna laster genom att ladda batteriet när elpriset är billigt och när elpriset är högt kör vi från batteri istället för att ta elen från nätet.

Även om bolaget inte haft något batteri tidigare har de koll på hur frekvensmarknaden fungerar, under flera års tid har Grycksbo bruk varit en viktig spelare för Svenska kraftnät.

– Vi har helt enkelt använt vår interna förbrukning. Vi är en stor industri, om vi ser att frekvensen på elnätet går ned då stänger vi av några drifter så får vi betalt för det. Alternativt är det för mycket energi i nätet, för hög frekvens, då sätter vi på en elpanna och drar på så att vi på det sättet anpassar produktionen till nätet.

De positiva slutsatserna från dessa tester ledde fram till att Arctic Paper ville gå vidare.

– Vi ville gå vidare med en batterilösning och hitta en tredjepart som kunde vara med driva projektet på ett smidigt sätt utan vår involvering, och att de skulle finansiera och sköta allt det som inte är vår kärnverksamhet.

Arctic Paper har gjort en upphandling och varit i kontakt med de flesta större leverantörerna av den här typen av tjänster, bland annat företag i Schweiz, England och Frankrike. Det handlar inte bara om ekonomi utan också om att hitta en leverantör som kan svara på de ofta mycket komplexa frågor som uppstår.

– Det är det absolut viktigaste att tänka på när man gör en sådan här installation kring en så pass sofistikerad industri som det här är, det är mycket som ska klaffa.

Batterierna är på plats under andra och tredje kvartalet.

– Jag tror att vi kommer se fler aktörer inom basindustrin som får upp idéen för det här framförallt om man kan få externa investerare och att de tar hand om allt så man inte behöver göra det själv. Jag tror att den här marknaden kommer att växa oerhört.

Det är mer på gång inom Arctic Paper och Rottneros där Arctic Paper är majoritetsägare.

– Vi har ett mål att bli CO2-neutrala till 2030. I den målsättningen ingår att investera i ungefär 100 MW förnybar elproduktion. Inom det målet finns en hel del projekt som jag tyvärr inte kan prata om idag.

Sedan länge har dock bolaget egen vattenkraft och även el och fjärrvärmeproduktion vid några av bruken.

– Vi producerar alltid överskott el till nätet och värme blir till fjärrvärme bland annat i Polen.

Det finns även några nya projekt som kommit tillräckligt långt för att han ska kunna berätta.

– Det som ligger närmast är att vi håller på och bygger en solpark på 17 MW vid vårt pappersbruk Kostrzyn i Polen. Den ska stå klart i juni/juli.

Hos Rottneros pågår arbete med ett batteri på 8 MW plus 3 MW solpark. Dessa anläggningar ägs och sköts av Rottneros själva.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127