”Vem som helst kan generera eget bränsle” – ny solreaktor skapar hållbart bränsle från CO2

Den soldrivna reaktorn sägs kunna användas för att tillverka bränsle för att driva bilar och flygplan. Till skillnad från de flesta kolinfångningstekniker kräver reaktorn inte fossilbränslebaserad kraft, eller transport och lagring av koldioxid, utan omvandlar i stället atmosfärisk koldioxid till något användbart med hjälp av solljus.
Bakom innovationen står forskare vid Cambride som nyligen rapporterat resultaten kring tekniken i tidskriften Nature Energy .
System tar enligt forskarna koldioxid direkt från luften och omvandlar den till syntesgas: en nyckelmellanprodukt i produktionen av exempelvis många kemikalier. Forskarna säger att deras tillvägagångssätt är mycket lättare att skala upp än tidigare soldrivna enheter.
Den soldrivna flödesreaktor använder specialfilter för att fånga upp koldioxid från luften på natten, ungefär som när en svamp suger upp vatten. När solen kommer fram värmer den upp den infångade koldioxiden, absorberar infraröd strålning och ett halvledarpulver absorberar den ultravioletta strålningen för att starta en kemisk reaktion som omvandlar den infångade koldioxiden till syntesgas. Denna omvandlas sedan till flytande bränslen, en process som forskarna just nu finslipar på.
– Om vi tillverkar dessa enheter i stor skala skulle de kunna lösa två problem på en gång: att ta bort koldioxid från atmosfären och skapa ett rent alternativ till fossila bränslen, förklarar förstaförfattaren Dr Sayan Kar från Cambridges.
CO2 ses som en skadlig avfallsprodukt, men det är också en möjlighet Sayan Kar
De bygger nu en större version av reaktorn och hoppas kunna påbörja testerna under våren. Om den skalas upp säger forskarna att deras reaktor kan användas på ett decentraliserat sätt, så att vem som helst kan generera sitt eget bränsle, vilket skulle vara användbart på avlägsna platser med mera.
– Istället för att fortsätta att gräva upp och bränna fossila bränslen för att producera de produkter vi har kommit att förlita oss på, kan vi få all koldioxid vi behöver direkt från luften och återanvända den. Vi kan bygga en cirkulär, hållbar ekonomi – om det finns politiska viljan att göra det, säger professor Erwin Reisner, som ledde forskningen.