23948sdkhjf

Sveriges största jakt på klimatstartups är igång – 2 miljoner till vinnarna

Nu öppnar ansökan till Startup 4 Climate, en av Europas största innovationstävlingar inom energi och klimat. Tävlingen uppmuntrar unga bolag att bidra med lösningar för framtidens hållbara energisystem. I år erbjuds inte bara två miljoner kronor till vinnarna – även finalisterna får ett tillskott.

För sjätte året i rad drar tävlingen Startup 4 Climate igång med målet att identifiera och stötta de mest lovande entreprenörerna i energiomställningens framkant. Tävlingen, som initierades av energibolaget Ellevio och elbolaget GodEl, riktar sig till startups med nydanande idéer som på olika sätt bidrar till att minska klimatpåverkan och omforma energisystemet till något mer hållbart, smart och effektivt.

Bland tidigare vinnare finns bolag som Rebaba, som arbetar med cirkulära batterisystem, och Nordic Bio-Graphite, som utvecklar fossilfri grafit – båda med tydliga affärsidéer som kan förändra energimarknaden i grunden. Även företaget Flower, som vunnit tidigare år och idag är marknadsledande inom flextjänster för elnätet, visar hur framgångsrika tävlingens alumniföretag kan bli.

En nyhet för i år är att alla åtta startups som kvalificerar sig till finalen får 10 000 kronor var – ett tillskott som ska underlätta för unga bolag att delta. Det är en viktig förändring enligt Maria Erdmann, vd på GodEl och medgrundare av tävlingen.

– Startup 4 Climate känns i år viktigare än någonsin, då många entreprenörer kämpar för att hitta finansiering i tuffa tider. I år adderar vi en extra boost till bolagen som kvalificerar sig till finalen och får pitcha inför juryn. Alla ska ha råd att ansöka till tävlingen, säger hon i ett pressmeddelande.

Förutom det ekonomiska stödet innebär finalplatsen en chans att presentera sin idé inför en namnkunnig jury och få tillgång till ett nätverk av investerare, branschaktörer och experter.

Tävlingen välkomnar idéer inom en rad områden, från teknik och digitala lösningar till beteendeförändringar och affärsmodeller. Det gemensamma målet är att skapa skalbara innovationer med verklig klimatnytta, som kan göra skillnad i den globala energiomställningen.

– Vi vill vaska fram nya idéer, innovationer och initiativ för att förverkliga gemensamma mål för en utveckling som tjänar oss utan att ske på bekostnad av livsförutsättningarna på jorden, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio och medgrundare av Startup 4 Climate.

Så gå det till

Startups kan ansöka via tävlingens webbplats fram till sensommaren. Därefter väljer juryn ut de åtta mest lovande bidragen, som får möjlighet att pitcha sina lösningar inför finalen i höst. Två vinnare koras och delar på två miljoner kronor. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081