Nu är energimässan igång med späckat schema
Energimässan anordnas för andra gången och precis som i fjol anordnas den tillsammans med mässorna Nordic mobility expo, Stockholm smart city expo och Infrastruktur. Det innebar att företag från ett flertal olika branscher både mötte besökarna på mässgolvet, men även tog plats i andra seminarischemat.
För den morgonpigge arrangerades frukostseminarier, ett med Jonas Birgersson, ordförande Via Europa. På temat om att göra elnätsrevolution berättade han om det test som nu görs i Lund, där man genom energigemenskaper testar en form av delning av energi som påminner om hur internet fungerar. Ett projekt som vi också tidigare skrivit om tidigare.
– Det finns och fungerar, säger han och fortsätter:
– Men det är bara början.
På mässgolvet finns bland anant Vinnergis monter. Bolaget är partner till Energimässan och har bland annat en kaffemaskin och en golfbana som är stora publikdragare.
Pierre Wallgren, vd, berättar att det är första gången de ställer ut i ett sådant här sammanhang. Han beskriver mässan som välbesökt.
– Vi träffar både kunder och samarbetspartners, säger han.
Bolaget har sin bakgrund i telekombranschen med gjorde insteg i energibranschen i samband med att man förvärvade ett bolag 2018. Numera omsätter nu omkring 100 miljoner inom området, berättar han.
– Vi vill känna på om det är en bra arena för oss, säger han om deltagandet.
Bland utställarna finns flertalet aktörer inom energilagring. En av dem är PLS. Projektledaren Mikael Palmquist berättar att de startade 2019.
– Vi satar på ett koncept där vi försöker att integrera lagringen med annat.
För att illustrera konceptet har de byggt upp en modell som visar hur energin färdas i en energipark.
Som tidigare nämnt var seminarieschemat späckat. På ett av passen berättade Gustav Ebenå, analyschef energimyndigheten, om att det blivit svårare att spå hur energimarknaden ska utvecklas i framtiden till följd av både pandemin och Ukrainakriget.
På ett mycket välbesökt seminarium delade Fredrik Djurklou på MSB erfarenheter som man dragit från Ukrainakriget, där energisystemet är en måltavla i konflikten. Med i panelen fanns även Henrik Birgander, säkerhetsskyddschef på Vattenfall Eldistribution, Caroline Sörensen, som ansvarar för både hållbarhet och säkerhet på Affärsverken Karlskrona, John Hunter, medgrundare till Ingrid Capacity, som bygger energilagringslösningar för ökad resiliens samt Fredrik Winbladh, affärsansvarig för säkerhet inom digital infrastruktur på Vinnergi. Modererade gjorde Alexander Åkerberg, tillväxtchef på Vinnergi.
Vattenfall ansvarar för 13 000 kilometer elnät i Sverige.
– Vi alla i samhället måste inse att det någon gång under vår livstid kan bli krig i Sverige igen. Man måste se det som en samhällsfråga, säger Henrik Birgander på Vattenfall.
Efter bara omkring en timme utan el slutar sådant som de flesta av tar givet att fungera, som telefonnätet och att det går att spola i toaletterna. Han skickar med att man kan fundera på vad man kan göra om det skulle uppstå en sådan situation när nätet slås ut.
– Fundera på om det blir höjd beredskap och effektbrist. Vad kan vi då sluta göra som drar el för att bidra med vårt?
Samtidigt säger han att han hoppas på att man skulle se samma nivå av solidaritet som under pandemin.
– Att Vattenfall hjälper ett mindre elnät eller så är det vi som behöver en kritisk komponent som ni har. Det har vi ingen aning om, säger han och riktar sig mot Caroline Sörensen på Affärsverken Karlskrona.
Hon tillägger:
– Vi måste kanske vara beredda på att släppa de vanliga strukturerna och beslutsprocesserna kanske och se att det viktigaste är att hjälpas åt så löser vi det andra sedan. Där har vi i Sverige kanske en byråkratisk tröskel, om inte annat mentalt, säger hon.
Mässan fortsätter under torsdagen.